Friday, September 25, 2009

Cara-cara Remaja untuk Mengisi Masa Lapang

Berdasarkan kata Orison Swett, setiap hari masa mengunjungi kita seperti sahabat yang datang membawa hadiah-hadiah yang berharga. Apabila hadiah itu tidak kita terima, maka ia akan pergi dan tidak akan kembali lagi. Oleh itu, remaja perlu melakukan aktiviti yang bermanfaat untuk mengisi masa lapang.
Contoh aktiviti yang bermanfaat ialah gotong-royong di sekolah bersama-sama dengan guru-guru dan rakan sekolah atau di kawasan perumahan dengan jiran yang berdekatan. Melalui aktiviti tersebut, ia akan merapatkan hubungan antara satu sama lain dan dapat mengindahkan alam sekitar.
Menyertai aktiviti kokurikulum seperti kawat kaki boleh memupuk sikap yang berdisiplin sifat kepimpinan. Ia juga boleh menambah markah kokurikulum yang membantu kita meneruskan pelajaran ke universiti kelak.
Selain itu, membuat senaman atau senam robik dengan beramai-ramai rakan atau jiran. Kita juga boleh mengenal kawan yang baru kerana selalu berjumpa dengan satu sama lain. Tidak peduli bersenam di mana ataupun membuat apa aktiviti senaman, terpentingnya kita ada membuat senaman.
Perbincangan serta berkumpulan dengan kawan-kawan baik akan mengecepatkan proses belajar dan meningkatkan hasil dalam belajar. Jika menghadapi sebarang pertanyaan dalam kerja rumah, kita boleh membincang bersama-sama kumpulan dan cari jawapan soalan itu. Tidak perlu berasa segan untuk bertanya kawan atau garu kerana ‘Malu bertanya sesat jalan, malu berdayung perahu hanyut’.
Pendek kata, aktiviti beriadah mempunyai banyak manfaatnya dan patut dijadikan amalan. Oleh itu, remaja boleh mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah untuk mengelakkan diri daripada aktiviti jenayah.

No comments:

Post a Comment